fbpx
FUNCTIILE_TIROIDEI_IN_CORPUL_UMAN

Alimente care îmbunătățesc funcția tiroidiană

Funcția tiroidiană este determinată de nivelurile noastre de micronutrienți și de sănătatea noastră digestivă. Știați că una dintre cele mai bune modalități de a susține o tiroidă sănătoasă și o stare buna generală este cu un plan optim de nutriție?

Fără substanțe nutritive specifice, există o lipsă de exprimare dintr-o varietate de activități fiziologice. Acestea determină în cele din urmă o scădere a sănătății totale.

Redă-ți vitalitatea abordând 9 substanțe nutritive cheie!

O nutriție adecvată este un factor esențial pentru sintetizarea hormonilor tiroidieni care asigura o funcționare optimă. Asigura-te că încorporezi în mod regulat următoarele 9 substanțe nutritive în dieta ta pentru a reduce apariția unor deficiențe care pot provoca hipotiroidism și pot duce la boli autoimune.

1. Iod:

Funcția tiroidiană depinde de prezența iodului utilizat pentru fabricarea hormonilor tiroidieni T3 (triiodotironină) și T4 (tiroxină) .

Cu toate acestea, echilibrul iodului din organism este esențial, deoarece deficiența și excesul de iod sunt asociate ambelor disfuncții tiroidiene.

Concentratele de iod epuizate se arată că favorizează degenerarea glandei tiroide, care ulterior modifică sistemul nervos . Cei mai sensibili la deficiențele psihologice și neurologice ale deficitului de iod sunt a sugarii prematuri și copiii.

Unele dintre cele mai bogate surse de iod dietetic se găsesc în produsele marine de calitate (de exemplu alge)

2. Seleniu:

Concentrația de seleniu în celule este esențială pentru conversia T4 în T3. De asemenea, este esențial pentru susținerea enzimei 5-deiodinază care convertește T4-T3 și degradează rT3 inactiv și reduce formarea tiroidiană anti-corp.

Deficitul de seleniu este asociat cu un sistem imunitar slăbit și boli autoimune, inclusiv cancer și tiroidita Hashimoto. Restabilirea nivelurilor de seleniu prin dieta unei persoane susține căile antioxidante. De asemenea îmbunătățește metabolismul hormonal, controlează răspunsurile inflamatorii și repară deteriorarea celulelor tiroidiene și a țesuturilor.

Cea mai bună sursă de seleniu din alimente se găsește în nucile din Brazilia. Acestea au valoarea zilnică recomandată de seleniu în doar 2 nuci. Alte surse excelente includ sardinele, păsările de curte (cum ar fi curcanul, puiul) și ouăle.

Dacă ai o problemă gravă a tiroidei, cel mai probabil ai compromis absorbția de seleniu din surse alimentare. Acesta este unul dintre motivele pentru care nutriționiștii nu recomandă persoanelor cu hipotiroidism diagnosticat să încerce să obțină nevoile lor de seleniu numai din alimente.

În aceste cazuri, cel mai bine este să completați cu o L-selenometionină de înaltă calitate pentru a restabili concentrațiile sănătoase de seleniu.

3. Zinc:

Zincul este o un mineral necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni. De asemenea are un rolul important in alte procese vitale care reglează antioxidanții și un răspuns imun sănătos.

S-a analizat un caz clinic al unei femei cu deficit de zinc și hipotiroidism care a prezentat leziuni cutanate uscate și solzoase, căderea părului, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare și posibilă depresie.

După ce a primit supliment de zinc timp de o lună, leziunile pielii ei s-au vindecat complet, depresia ei percepută s-a îmbunătățit semnificativ în 4 luni iar părul i-a crescut complet.

Sursele alimentare bogate în zinc includ ouă organice de la găini crescute pe iarba, somon sălbatic, carne de vită și de organe hrănită cu iarbă, semințe de dovleac și chia, precum și spanac și migdale.

4. Vitamine liposolubile:

Homeostazia tiroidiană implică bucla de feedback aferenta la hipotalamus, hipofiză și glanda tiroidă. Acesta joacă un rol primordial în circulația hormonului tiroidian pentru a regla sănătatea cardiovasculară, osoasă și a creierului, precum și funcția hepatică și aportul de alimente.

Vitaminele solubile în grăsimi A, E, D și K2 sunt esențiale pentru nutrienții care susțin tiroida în menținerea corespunzătoare a acestor funcții.

Vitamina A: Implicată în producția și secreția de hormoni tiroidieni. Ajută la convertirea T4 în T3, normalizează concentrațiile de TSH (hormon stimulator al tiroidei) și ajută la absorbția iodului de către tiroidă.

Cele mai bogate surse de vitamina A se găsesc în legumele portocalii, cum ar fi morcovii, cartofii dulci și dovleceii de iarnă. Alte surse alimentare includ spanacul, varza și verdeața cu frunze întunecate.

Vitamina D: Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de hipertiroidism implicat de pierderea densității osoase.

Vitamina D este cea mai disponibilă și se absoarbe ușor în organism din surse precum somonul capturat sălbatic, sardinele, gălbenușul de ou, lactatele fermentate și ciupercile.

Vitamina E: s-a demonstrat in studii ca ofera beneficii antioxidante care scad stresul oxidativ și normalizează un răspuns autoimun sănătos asociat atât cu hipo-, cât și cu hipertiroidismul.

Tratamentul persoanelor cu o combinație de vitamina E și alți antioxidanți a avut o reducere similară a simptomelor, la fel ca și grupul de pacienți tratați cu medicamente pentru a stabiliza sinteza hormonilor tiroidieni.

Creșteți aportul de migdale crude, verdeață cu frunze întunecate, cum ar fi muștarul și spanacul, precum și avocado și măsline.

Vitamina K2: Efectele vitaminei K2 asupra susținerii sănătății tiroidei nu sunt implicate direct ca vitaminele liposolubile anterioare. Vitamina K2 prezintă efecte sinergice asupra promovării activității vitaminei D în organism pentru a susține sănătatea cardiovasculară și a oaselor.

Sursa predominantă de vitamina K2 se află în produsele de origine animală, cum ar fi lactatele fermentate, carnea de vită hrănită cu iarbă, untul și brânza de la animalele hrănite cu iarbă, ouăle provenite de la găinile crescute cu pășuni și chiar unele alimente fermentate precum natto.

5. Fier:

Fierul mineral este cel mai semnificativ pentru a preveni formarea unor depozite T3 inactive numite rT3 (T3 inversă) . Având în vedere proprietățile extrem de active ale T3 și ciclul său de durată scurtă, fierul este esențial pentru susținerea funcției tiroidiene.

Deficitul de fier nutrițional are un impact negativ asupra metabolismului hormonului tiroidian prin scăderea nivelului de T4 și T3 și suprimă enzima care transformă T4 în T3.

Hipotiroidismul legat de deficitul de fier a fost, de asemenea, arătat ca fiind important în studiu el determinand niveluri mai ridicate de hormoni de stres.

Ajutați la restabilirea concentrațiilor disponibile de fier pentru susținerea tiroidei, reducând mai întâi iritanții care vă distrug sănătatea intestinului.

Adăugați o mulțime de alimente bogate în fier în dieta dvs., cum ar fi verdeață cu frunze, nuci, carne de vită și organe hrănită cu iarbă, quinoa și linte.

6. Complexul B:

Vitaminele B joacă un rol foarte important în sănătatea umană, dintre care anumite influențează direct funcția tiroidiană. Din păcate, multe practici obișnuite cresc astăzi riscul de deficit de vitamina B, inclusiv utilizarea medicamentelor și aportul crescut de zahăr.

Vitamina B6 alimentează producția de hormoni tiroidieni, care s-a demonstrat în studii că inversează simptomele hipotiroidismului. Ajută la furnizarea unui răspuns sănătos la stres, atenuând simptomele bolilor autoimune ale tiroidei. Deficitul de B12 și riboflavină (B2) este frecvent intalnit la persoanele cu boală tiroidiană.

Completarea vitaminelor din complexul B în dieta dvs. poate reduce simptomele asociate bolii tiroidiene. Creșterea aportului de B12 poate îmbunătăți tulburările de sănătate, cum ar fi problemele gastro-intestinale care dăunează sănătății tiroidei. Luarea unui supliment complex de înaltă calitate B poate îmbunătăți sănătatea tiroidei și restabili vitalitatea generală.

Un complex B vă poate ajuta, de asemenea, să reduceți posibilitatea de a depăși doza unui singur nutrient, cum ar fi B6, care poate duce la niveluri scăzute de hormon stimulator tiroidian. Creșteți aportul de o varietate de alimente, inclusiv ardei gras, spanac, carne de organe hrănită cu iarbă, fistic, ouă de la găinile crescute la pășunat, somon capturat sălbatic și ton de pește.

De asemenea multe dintre aceste vitamine, ajută si la prevenirea căderii părului, mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

7. Tirozină:

Aminoacizii tirozină funcționează într-un efort comun cu iodul pentru a produce hormoni tiroidieni T4 și T3. Tirozina oferă fundamentul structural pentru hormonii tiroidieni. Nivelurile scăzute ale nivelului de tirozină sunt legate de o reducere a hormonilor tiroidieni și, de asemenea, de o scădere a neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina, care afectează sistemul nervos central .

În condiții de stres ridicat, pierderea tirozinei disponibile în creier are ca rezultat pierderea interesului, mișcarea mai lentă și scăderea sănătății fizice. Nivelurile scăzute de tirozină, împreună cu stresul cronic, duc la scăderea activității enzimatice responsabile de producerea hormonilor. Acestea afectează hipotalamusul și glandele suprarenale, ceea ce duce la disfuncția tiroidei.

Creșterea tirozinei în studiile clinice la pacienții cu hormoni tiroidieni scăzuți, care au prezentat, de asemenea, semne de depresie, oboseală și scăderea imunității au avut niveluri de stres îmbunătățite, funcție neurologică mai buna și niveluri mai ridicate de hormoni tiroidieni circulanți.

8. Vitamina C:

Persoanele cu boală tiroidiană au niveluri reduse de antioxidanți circulanți. Vitamina C antioxidantă tratează traumele rezultate din producția excesivă de hormoni tiroidieni, probabil prin prevenirea stresului oxidativ asupra țesuturilor.

Vitamina C susține sănătatea glandei suprarenale. Când lipsește vitamina C, glanda suprarenală nu poate răspunde în mod adecvat la stres. Astfel se creaza probleme pentru axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală și, în consecință, pentru tiroidă.

Un studiu al pacienților care au prezentat hipotiroidism și complicații legate de autoimunitate au completat vitamina C pentru o perioadă de 6 luni. În urma studiului, acești indivizi au avut niveluri îmbunătățite ale hormonilor tiroidieni T4, T3 și TSH. Participanții au arătat, de asemenea, o îmbunătățire a problemelor de malabsorbție pe care le aveau din cauza problemelor gastro-intestinale.

9. Acizi grași Omega-3:

Reducerea inflamației și susținerea căilor antioxidante care protejează împotriva deteriorării țesuturilor tiroidei și este esențială pentru tiroidă. Multe persoane au o dietă semnificativ mai mare în acizi grași omega 6 decât grăsimile omega-3. Acest dezechilibru are ca rezultat consecințe grave asupra sănătății și reduce funcția tiroidiană.

Lipsa omega-3 dietetice reduce secrețiile de hormoni tiroidieni. De asemenea afectează funcția normală a creierului, cum ar fi memoria și gândirea cognitivă. În studii, aportul de omega-3 s-a dovedit ca a îmbunătățit deficitele neurologice prin creșterea antioxidanților disponibili. Astfel oferă protecție împotriva hipotiroidismului.

Somonul , carnea de vită și suplimentele de ulei de pește calitate sunt surse excelente ale acestor acizi grași omega-3 cu lanț lung. Normalizarea raportului dintre acizii grași omega-3 și grăsimile omega-6 poate reduce inflamația și stresul oxidativ din organism, îmbunătățind funcția tiroidiană.

Concluzii

Îmbunătățirea stilului de viață general prin reducerea stresului și transformarea activitatii fizice în prioritate este foarte important. Practicarea tehnicilor de relaxare vă pot ajuta să vă restabiliți sănătatea și funcția tiroidiană.

Evitarea obiceiurilor toxice și a agenților cancerigeni în viața ta poate reduce cantitatea de stres asupra tiroidei și a organelor și glandelor sale de susținere.

Poți găsi aici câteva idei de rețete cu alimentele de mai sus.

Astfel de îmbunătățiri ale stilului de viață vă vor ajuta tractul gastro-intestinal. De asemenea vor ajuta corpul să absoarbă în mod natural mai mulți nutrienți puternici care susțin tiroida.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Alina Firica | Clinica Doctor Firica
Înscrie-te la newsletter-ul meu gratuit  cu informatii care te vor ajuta sa ai o viata  sanatoasa!