fbpx
WhatsApp Image 2021-03-16 at 12.36.07 super

Alimente care previn îmbătrânirea creierului

Așa cum nu există nici o pastilă magică pentru a preveni îmbătrânirea creierului, nu există un aliment atotputernic pentru creier pe măsură ce îmbătrânești. Insă cea mai importantă strategie este de a urma un model alimentar sănătos, care include o mulțime de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale. Încercați să obțineți proteine ​​din surse vegetale și pești și alegeți grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau de cocos, mai degrabă decât grăsimile saturate.

Cercetările arată că cele mai bune alimente pentru a preveni îmbătrânirea creierului cât și pentru creier sunt aceleași care vă protejează inima și vasele de sânge:

Legume cu frunze verzi

Frunzele verzi, ca si spanacul, varza și broccoli, sunt bogate în substanțe nutritive sănătoase pentru creier, cum ar fi vitamina K, luteină, folati și beta caroten. Cercetările sugerează că aceste alimente pe bază de plante pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Pește gras

Peștii grași sunt surse abundente de acizi grași omega-3, grăsimi nesaturate sănătoase care au fost legate de nivelurile scăzute de beta-amiloid din sânge – proteina care formează aglomerări dăunătoare în creierul persoanelor cu boală Alzheimer. Încercați să mâncați pește de cel puțin două ori pe săptămână, dar alegeți soiuri cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, codul, conservele de ton și polacul. Dacă nu sunteți un fan al peștilor, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru administrarea unui supliment de omega-3 sau alegeți surse terestre de omega-3, cum ar fi semințe de in, avocado și nuci.

Fructe de pădure

Flavonoidele, pigmenții naturali ai plantelor care dau fructelor de pădure nuanțele lor strălucitoare, contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei, arată cercetările. Într-un studiu din 2012 publicat în Annals of Neurology, cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women din Harvard au descoperit că femeile care au consumat două sau mai multe porții de căpșuni și afine în fiecare săptămână au întârziat declinul memoriei cu până la doi ani și jumătate.

Ceai și cafea

Cofeina din ceașca de cafea sau ceaiul de dimineață ar putea oferi mai mult decât un impuls de concentrare pe termen scurt. Într-un studiu din 2014 publicat în Journal of Nutrition, participanții cu un consum mai mare de cofeină au obținut rezultate mai bune la testele funcției mentale. Cofeina ar putea ajuta, de asemenea, la consolidarea noilor amintiri, potrivit altor cercetări. Anchetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au cerut participanților să studieze o serie de imagini și apoi să ia fie un placebo, fie o tabletă de cofeină de 200 miligrame. Mai mulți membri ai grupului de cofeină au reușit să identifice corect imaginile în ziua următoare.

Nuci

Nucile sunt surse excelente de proteine ​​și grăsimi sănătoase. Un studiu din 2015 realizat de UCLA a legat un consum mai mare de nucă cu scoruri îmbunătățite ale testelor cognitive. Nucile sunt bogate într-un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA), care ajută la scăderea tensiunii arteriale și protejează arterele. E bine atât pentru inimă, cât și pentrua preveni îmbătrânirea creierului.

Anumite alimente din această schemă generală sunt deosebit de bogate în componente sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, vitaminele B și antioxidanții, care sunt cunoscuți ca sprijina sănătatea și previn îmbătrânirea creierului. Încorporarea regulată a multor dintre aceste alimente într-o dietă sănătoasă va îmbunătăți sănătatea creierului, ceea ce va da o funcție mentală mai bună. De aici și o altă întrebare: Ce ne influenteaza mai mult: genele sau nutritia si modul de viata?

Găsiți idei de rețete cu aceste alimete aici: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/brain-boosting-recipes

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Alina Firica | Clinica Doctor Firica
Înscrie-te la newsletter-ul meu gratuit  cu informatii care te vor ajuta sa ai o viata  sanatoasa!