Cu siguranta sportul are efecte benefice asupra sanatatii. Hipocrate, considerat parintele medicinei, spunea: “Daca am putea da fiecaruia cantitatea potrivita de hrana si exercitiu fizic, nici prea putin, nici prea mult, am gasi cea mai sigura cale spre sanatate”.
In mod conventional, dieta si sportul sunt prescrise ca tratament pentru obezitate ca si cum ar avea importanta egala. Insa dieta si activitatile fizice nu sunt parteneri egali. Dieta este Batman, iar activitatea fizica este Robin. Dieta face 95% din treaba si merita toata atentia. Asadar, logic, ar fi rezonabil sa ne concentram asupra ei. Activitatile fizice sunt bune pentru sanatate si importante, dar nu au aceeasi importanta. Ne aduc multe beneficii, insa pierderea in greutate nu se afla printre ele. Activitatile fizice sunt ca spalatul pe dinti. Sunt bune si ar trebui sa fie zilnice. Dar sa nu va asteptati sa slabiti.
Multe studii pe termen lung au aratat ca sportul are efecte minime sau nule asupra greutatii corporale. Un studiu din 2007 a cercetat subiectii care faceau gimnastica aerobica de 6 ori pe saptamana de-a lungul unui an. S-a descoperit ca femeile au pierdut in medie 1,4 kg, iar barbatii -1,8 kg. O echipa de cercetatori danezi a antrenat un grup de sedentari pentru a alerga la maraton. In medie barbatii au pierdut in greutate 2,3 kg de grasime corporala. Pierderea in cazul femeilor a fost… zero! Exercitiile fizice nu sunt foarte eficiente atunci cand vrem sa pierdem in greutate.
“Studiul sanatatii femeilor”, cel mai ambitios, mai scump si mai extins studiu facut vreodata, s-a axat tot asupra sportului. Cele 39876 de femei participante au fost impartite in trei grupuri, dupa nivelul de activitate saptamanala: ridicat (peste o ora zilnic), mediu si scazut. In urmatorii zece ani, femeile din primul grup nu au pierdut deloc in greutate. Mai mult, s-a observant ca “nu exista schimbari in compozitia corpului”, ceea ce inseamnat ca grasimea nu a fost inlocuita de muschi.
Pare rezonabil ca nivelul obezitatii sa scada pe masura ce creste nivelul miscarii. In fond, toate guvernele din lume au cheltuit milioane de dolari pentru a promova sportul ca principal mijloc de slabire si in multe cazuri au reusit sa convinga tot mai multi cetateni sa faca sport.
Exista totusi o problema. Aceste activitati nu au avut niciun efect asupra obezitatii. Obezitatea a crescut neincetat, pe masura ce oamenii au inceput sa transpire mai mult. O cercetare desfasurata recent in opt tari, a dat la iveala faptul ca americanii se misca cel mai mult: 135 zile pe an, comparativ cu media, 112 zile pe an. Olandezii au iesit ultimii, cu 93 de zile pe an. In toate tarile, principala motivatie pentru miscare a fost pierderea in greutate. S-au transpus toate aceste activitati fizice in niveluri mai scazute ale obezitatii? Olandezii si italienii, cu cele mai scazute niveluri de activitate fizica, au niveluri ale obezitatii de mai putin de o treime din cel al “tragatorilor de fiare” americani.
Care este explicatia?
De ce este pierderea in greutate atat de redusa, cand facem sport, fata de asteptari?

Vinovatul este un fenomen numit “compensare”, in care sunt implicate doua mecanisme principale.
Mai intai, consumul de calorii creste ca raspuns la activitatea fizica: pur si simplu mancam mai mult dupa ce ne miscam. Nu degeaba se spune ca miscarea ne face pofta de mancare. Consumul de calorii si cheltuielile sunt strans legate: cresterea consumului duce la cresterea cheltuielilor. Organismul incearca sa se mentina in echilibru. Reducerea numarului de calorii care intra duce la reducerea numarului de calorii care ies. Cresterea numarului de calorii care ies duce la cresterea numarului de calorii care intra.
Al doilea mecanism de compensare are legatura cu reducerea activitatilor diferite de miscare. Daca muncim toata ziua, este mai putin probabil sa facem sport in timpul liber. Cei care merg toata ziua, reduc activitatea fizica cand au ocazia, in schimb cei care stau pe scaun toata ziua fac sport ori de cate ori li se ofera ocazia.
Acest principiu este adevarat si pentru copii. S-au facut comparatii intre elevi cu varste cuprinse intre sapte si opt ani care au beneficiat de educatie fizica la scoala si cei care nu au beneficiat. Cei care au fost la educatie fizica au facut miscare in medie 9,2 ore saptamanal, in vreme ce elevii din celalalt grup nu au facut sport deloc.

Activitatea fizica totala, masurata cu accelerometer, a aratat ca intre elevii din cele doua grupuri nu existau diferente in activitatea totala de-a lungul saptamanii. De ce? Cei care au facut educatie fizica au compensat miscandu-se mai putin acasa. Ceilalti au compensat miscandu-se mai mult acasa. In final, nivelurile erau egale.
Pe langa asta, beneficiile activitatii fizice au o limita superioara naturala. Nu putem repara greselile alimentare cu mai multa miscare. Nu putem indrepta incalcarile alimentatiei sanatose alergand mai mult. In plus, nivelul crescut de activitate fizica nu face intotdeauna bine. Exercitiile fizice reprezinta un stres pentru organism. La un nivel redus sunt benefice, dar la un nivel ridicat este daunator.
Pur si simplu miscarea nu este eficienta in tratamentul obezitatii, iar implicatiile ei sunt enorme. Se porneste de la idea gresita ca, miscarea este esentiala pentru preventia obezitatii.
Daca vrem sa reducem incidenta obezitatii, trebuie sa ne concentram asupra a ceea ce ne face sa fim obezi: Alimentatia.
Mai puteti citi si despre: ” Cum alegem un desert sanatos?“, ” Trei mese pe zi sau trei mese si doua gustari? “, ” De ce ai slabit greu si te-ai ingrasat inapoi? ” sau despre ” De ce esueaza dietele bazate pe numararea de calorii? “.
Referinte:
- Countries that exercise the most include United States, Spain and France, Huffington Post, 2013
- Prevalence of physical activity and obesity in US counties, 200-2011: a map for action. Population Health Metrics. 10 iul 2013
- Ross R, Janssen I, Physical activity, total and regional obesity: dose-response considerations.
- Church TS, Martin CK, Thompson AM, Earnest CP, Mikus CR et al- Changes in weight, waist circumference and compensatory responses with different doses of exercise among sedentary, overweight postmenopausal woman.
- Janssen GM, Graef CJ, Saris WH – Food intake and body composition in novice athletes during a training period to run a marathon
- Buring et al – Physical activity and weight gain prevention
- Child obesity will not be solved by PE classes in school, say researchers. Daily mail UK
- Fung Jason MD – The Obesity Code