fbpx
Diete | De ce esueaza dietele bazate pe numararea de calorii?

De ce esueaza dietele bazate pe numararea de calorii ?

De-a lungul ultimilor 50 de ani, o serie de formule sacre au stat la baza tuturor sfaturilor conventionale privind diete cu scadere in greutate: Mancati mai putin. Scadeti numarul de calorii. Micsorati portiile. Insa epidemia de obezitate intalnita astazi, ne dovedeste ca toate aceste sfaturi nu au avut nici un efect. 

De ce? Caci nu putem spune ca a fost o lipsa brusca de vointa, simultana, coordonata la nivelul intregii lumi.  Nu s-au putut coordona toti deodata sa nu manance mai putin si sa nu faca miscare, in ciuda sfaturilor medicilor.

     Care este explicatia acestor diete?

Faptul ca aceste diete conventionale, bazate pe reducerea numarului de calorii, se bazeaza pe o intelegere gresita a cresterii in greutate. Pare simplu: consumul de calorii in exces, cauzeaza obezitatea. Daca in corp intra prea multe calorii, comparativ cu cate ies, se produce cresterea in greutate. Asta este ceea ce am auzit inca din copilarie si ni s-a intiparit bine in minte. Ni s-a spus, mai ales, sa reducem consumul de grasimi alimentare care au o mare densitate calorica, cum ar fi carnea, untul, branza si nucile, astfel sa scadem numarul de calorii si sa slabim. Asa au aparut etichete cu numarul de calorii. S-au creat programe si aplicatii care sa calculeze numarul exact de calorii pe care le consumam si cele pe care le ardem. Si ce s-a intamplat? A disparut obezitatea? Nu. Macar s-a redus? Nu. Dimpotriva. A crescut. 


Care a fost premisa gresita la aceste diete?

Se presupune ca numarul de calorii folosite pentru a mentine organismul in stare de functionare normala ramane stabil si neschimbat. Insa acest lucru nu pare a fi adevarat. Realitatea este ca organismul isi poate schimba rata metabolismului bazal (care reprezinta energia necesara pentru a mentine in functiune inima, plamanii, rinichii, ficatul, creierul si organismul sa genereze caldura, etc) in sus sau in jos cu 40%. Iar atunci cand introduci mai putine calorii, organismul incetineste, deci arde mai putine calorii, ceea ce inseamna ca nu pierzi in greutate. Ceea ce inseamna ca  nu putem decide cand sa ardem caloriile sub forma de caldura corporala si cand sa le stocam sub forma de grasime. Aceste decizii sunt luate de hormoni. Din acest motiv sfatul de a reduce aportul caloric, perpetuat de la inceputul anilor 70 s-a dovedit ineficient, iar acum avem o epidemie de obezitate. 

A existat un studiu amplu de nutritie numit Initiativa pentru sanatatea femeilor, care a implicat aproape 50.000 de femei si a evaluat abordarea de a consuma un numar scazut de calorii si alimente cu un continut scazut de grasimi pentru a scadea in greutate. Au scazut aportul caloric zilnic cu 342 calorii si au crescut cu 10% nivelul exercitiilor fizice. Cei care erau adeptii scaderii consumului de calorii, s-au asteptat la o scadere de 14,5 kg pe an. La centralizarea rezultatelor finale, in 1997, in ciuda respectarii programului , in peste 7 ani, nu s-a scazut in greutate nici macar cu un kilogram. Rezultatele acestui studiu, au fost o lovitura data tuturor teoriilor perpetuate pana atunci privitor la reducerea consumului de calorii. Insa multi au ales sa ignore acest studiu, unii cu buna stiinta, altii doar nu s-au documentat corespunzator. De aceea este in continua  crestere incidenta obezitatii.


Cum stau lucrurile defapt?

Consumul de calorii este reglat de hormoni. Acumularea grasimii nu este o problema de exces de energie, ci o problema de distributie a energiei. Acest consum de energie este reglat tot de hormoni. Nu putem decide sa ne fie mai putin foame si nici sa ne crestem rata metabolica bazala. 

Cel mai important factor in controlul grasimii acumulate si a cresterii in greutate sunt semnalele hormonale pe care le primim de la mancare si nu numarul de calorii ingerate. 

In concluzie, obezitatea este un dezechilibru hormonal si nu unul caloric. Problema hormonala din spatele cresterii nedorite in greutate este, in principal, excesul de insulina. Insa despre excesul de insulina, sindromul metabolic, diabetul zaharat si multe alte subiecte, va voi scrie in articole care vor urma. 

Daca ti-a placut articolul si vrei sa fi notificat cand apare un nou articol, te invit sa te abonezi la newsletterul nostru!

Referinte articol:

  1. Fildes A., et al. Probability of an obese person attaining normal body weight: cohort study using electronic health records. Am J Public Health 2015
  2. Howard BV, et al. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women Health Initiative Dietary Modification Trial, JAMA. 2006 
  3. Dr. Jason Fung, The Diabetes Code, 2018

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Alina Firica | Clinica Doctor Firica
Înscrie-te la newsletter-ul meu gratuit  cu informatii care te vor ajuta sa ai o viata  sanatoasa!