Incepem sa mancam mai putin si sa favorizam procesul de slabit. Ca urmare metabolismul incetineste si foamea creste. Incepem sa luam din nou in greutate. Ce facem? Crestem eforturile si mancam si mai putin. Mai scadem un pic in greutate, dar, din nou, cheltuielile totale de energie scad si foamea creste. Incepem iar sa luam in greutate.
Asa ca, iar, ce ne ramane de facut? Ne dublam eforturile si mancam si mai putin. Ciclul continua pana nu mai suportam. Ne e frig, suntem obositi si infometati, obsedati de calorii.
La un moment dat revenim la modul in care ne hraneam inainte.
Si partea cea mai rea este ca, intotdeauna kilogramele revin.
Din moment ce metabolismul nostru a incetinit asa de mult, chiar si modul normal in care ne hraneam inainte, duce la un castig rapid in greutate, pana la nivelul de dinaintea infometarii sau chiar mai mult.
De fapt facem ceea ce hormonii nostri ne cer sa facem. Insa rudele, prietenii si uneori chiar medicii invinovatesc tacit ¨victima¨, gandindu-se ca ¨e greseala ei/lui¨. Iar noi simtim ca am ratat.
Iti suna cunoscut?
Toti cei care urmeaza diete impartasesc aceeasi poveste trista a pierderii si cresterii in greutate.
E oarecum ceva garantat. Acest ciclu a fost stabilit cu precizie stiintifica, la propriu. Iar adevarul lui a fost demonstrat de lacrimile milioanelor de persoane care au incercat asta.
Excesul de calorii nu e cauza obezitatii, asa ca reducerea aportului nu este o solutie impotriva ei. Lipsa exercitiului fizic nu provoaca obezitate, asa cum nici intensificarea activitatii fizice nu o vindeca. Insa despre asta poti (re)citi aici.
Ce se intampla cand vrem sa pierdem in greutate? Care este procesul de slabit?
Daca ai slabit declanseaza doua raspunsuri importante. In prima faza, cheltuielile totale de energie sunt reduse imediat si pe termen nedefinit, pentru conservarea energiei disponibile. Dupa care, semnalarea hormonala a foamei este amplificata imediat si pe termen nedefinit, cu scopul de a solicita mai multa mancare.
Pierderea in greutate duce la o senzatie de foame ridicata si la un metabolism scazut. Strategia de supravietuire a organismului, dezvoltata de-a lungul evolutiei are un singur scop: sa ne faca sa recastigam greutatea pierduta.
Se rezuma totul la metabolism?
Daca ai slabit se reduc cheltuielile totale de energie, multe persoane obeze presupun ca au un metabolism scazut, insa s-a dovedit ca lucrurile stau exact invers. Organismul obez nu incearca sa castige in greutate, ci sa piarda, asa ca arde excesul de energie.
Atunci de ce sunt obezii…obezi?
Ce e greutatea standard?
S-ar parea ca exista un ¨standard¨ pentru grasime si greutate corporala. Este o idee propusa inca din 1984 de Keesey si Corbett, dezvoltata si demonstrata ulterior.
Exista niste mecanisme care intra in actiune si se opun schimbarii greutatii-standard, indiferent daca schimbarea este pozitiva sau negativa. De exemplu, daca greutatea depaseste standardul, mecanismele de compensare vor incerca sa o scada.
Greutatea-standard a corpului este strict regularizata. In cazul celor mai multi oameni, ea va ramane relativ stabila. Chiar si cei care iau in greutate au tendinta de a face asta treptat, de obicei un kilogram pe an. Asta nu inseamna ca greutatea-standard a corpului ramane neschimbata pe parcursul intregii vieti.
De ce nu ai slabit?
Problema obezitatii este ca standardul de greutate este prea ridicat.
Faptul ca mancam mai mult nu este cauza luarii in greutate, ci consecinta ei. Nu ne ingrasam mai mult pentru ca mancam mai mult. Faptul ca ne ingrasam, ne face sa mancam mai mult.
In concluzie, motivul pentru care dietele sunt asa greu de urmat si adesea ineficiente este acela ca luptam cu propriul corp, care incearca sa compenseze pierderea in greutate.
Asadar, supraalimentarea nu este o alegere proprie, ci un comportament dictat hormonal, o consecinta naturala a cresterii nivelului de hormon al foamei.
In acest caz apare o alta problema: de ce eram grasi la inceput? Sau mai bine zis: de ce standardul de greutate era atat de sus?
Cheia intelegerii obezitatii este intelegerea factorilor care regleaza greutatea corporala standard, a motivului pentru care corpul isi fixeaza o greutate atat de ridicata si a modului in care aceasta poate fi fixata mai jos.
Despre hormonii si factorii care pot duce la modificarea greutatii-standard va voi scrie in articolele care urmeaza. Daca vrei sa fii notificat cand apar urmatoarele articole, te invit sa te abonezi la newsletter.
Referinte
1. Sumithran P. Long term persistence of hormonal adaptations to weight loss
2. Rosenbaum m, Sy M, Pavlovich K, Leibel R, Hirsch J. Leptin reverses weight loss-induced changes in regional neural activity responses to visual food stimuli
3. Levine JA, Eberhardt NL, Jensen MD Role of nonexercise activity thermogenesis in resistance to fat gain in humans
4. DeLany JP, Kelley DE, Hames KC, Jakicic JM, Goodpaster BH Hight energy expenditure masks low physical activity in obesity
5. Jason Fung The Obesity Code
Sursa foto: Shutterstock.com