fbpx
Nutritie personalizata

Ce ne influenteaza mai mult: genele sau nutritia si modul de viata?

Ceea ce consumam: alimente, bauturi, suplimente, nu a fost nicicand mai atent monitorizat ca in ultimii ani.

Cercetatori precum David Bosshart, speaker principal la summit-ul Global Wellness, din 2018, a spus: “Suntem confuzi cu privire la ceea ce mancam, unde mancam si cand sa consumam. Ne definim prin ceea ce mancam, dar, cu atat mai mult, prin ceea ce nu mancam. Este posibil ca mancarea sa se fi mutat in centrul vietii noastre, dar suntem coplesiti de alegerile noastre.”

Neil Grimmer, fondator Habit, a declarat publicului, la acelasi summit “Inca din zorii timpului, ne-am intrebat ce alimente sunt potrivite pentru noi. Am facut diete cu continut ridicat de carbohidrati/continut scazut de carbohidrati (high-carb/low-carb), continut ridicat de grasimi/ continut scazut de grasimi (High- fat/low- fat)…intr-o zi ouale sunt bune, in urmatoarea sunt rele”. In ciuda tuturor dietelor existente, spune Grimmer “realitatea este ca exista o intrebare predominanta: ce alimente sunt bune pentru mine?”

Nu se poate nega faptul ca, consumatorii de astazi se asteapta la personalizare in fiecare aspect al vietii lor – indiferent daca este vorba de recomandari bazate pe inteligenta artificiala, cum sunt cele de pe Netflix sau Amazon, “proiectarea” propriei noastre perechi de Nikes sau Levis, restaurante care raspund fiecarei nevoi dietetice, sau dispozitive care ne urmaresc fiecare miscare, incusiv solicitarea de ajutor daca am cazut sau daca ritmul cardiac este pe un teritoriu periculos. 

Personalizarea este o tendinta care este aici pentru a ramane. In lupta impotriva obezitatii, diabetului si a altor boli care pot fi prevenite, cercetatorii si oamenii de stiinta sunt de acord: nu exista solutie unica. 

Cercetari recente in ceea ce priveste longevitatea si mortalitatea, inclusiv faimoasele proiecte Blue Zone (regiuni ale lumii, unde oamenii traiesc mai mult decat media), au aratat ca, exista un “secret” pentru a trai mai mult si ca hrana, o nutritie echilibrata si miscarea joaca un rol cheie.

Dr. Giovanni Mario Pes, Doctor si cercetator principal la Universitatea Sassari din Italia, a declarant delegatilor GWS in discursul sau la Summit  ca, desi a presupus initial ca genetica este cheia pentru a trai dincolo de 100 de ani, cercetarile sale, la fata locului in Sardinia, Italia (prima Zona Albastra identificata), a aratat ca genele sunt responsabile doar de 25% pentru durata de viata si ca restul sunt factorii stilului de viata. 

Nu cu mult timp in urma, am crezut ca harta noastra genetica a fost predeterminata si reprezinta pur si simplu o realitate biologica; cu toate acestea, aparitia epigeneticii a aratat ca genele noastre sunt fluide si sunt modelate de comportamentul nostru (cum ar fi dieta, exercitiile fizice, gestionarea stresului si alte optiuni de viata si de mediu). Asta inseamna ca, ceea ce facem este mult mai important decat harta noastra genetica. 

In mod traditional, testarea genetica, analiza sangelui si alte teste in scopul sfaturilor personalizate de dieta/nutritie personalizata erau rezervate pentru probleme medicale, culturale, dietetice sau alergice specifice. Astazi, recomandarile nutritionale sofisticate, personalizate, bazate pe analize, au devenit accesibile majoritatii. In plus, stiinta emergenta a nutrigenomicii (stiinta care studiaza modul in care alimentele ne afecteaza genele si modul in care variatiile genetice afecteaza modul in care reactionam la nutrienti), a fost propulsata inainte de progresele tehnologice care permit masurarea biomarkerilor cheie in timp real. 

Asadar, am intrat in era nutritiei personalizate, in care stiinta si tehnologia pot dicta, ce alimente sunt potrivite pentru noi – nu numai pentru gestionarea greutatii, dar, mai important, pentru a ne gestiona sanatatea si bunastarea generala. 

Afla aici ce presupune o nutritie personalizata Metabolic Balance.

Mai puteti citi si despre: ” Cum alegem un desert sanatos?“, ” Trei mese pe zi sau trei mese si doua gustari? “, ” De ce ai slabit greu si te-ai ingrasat inapoi? ” sau despre ” De ce esueaza dietele bazate pe numararea de calorii? “.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Alina Firica | Clinica Doctor Firica
Înscrie-te la newsletter-ul meu gratuit  cu informatii care te vor ajuta sa ai o viata  sanatoasa!